Je Carvone S nebo R?
Je Carvone S nebo R?

Video: Je Carvone S nebo R?

Video: Je Carvone S nebo R?
Video: Arame & Silva Hakobyan - SER U KAROT (Cover Arminka & Araz Dare) 2024, Smět
Anonim

Carvone tvoří dvě zrcadlové formy nebo enantiomery: R -(–)- karvon nebo L- karvon , má nasládlou mátovou vůni, jako listy máty. Jeho zrcadlový obraz, S -(+)- karvon nebo D- karvon , má kořenité aroma s tóny žita, jako kmín.

Co je to R Carvone?

Popis: (-)- karvon je karvon mít ( R ) konfigurace. Je to enantiomer (+)- karvon . ChEBI. (S)-2-methyl-5-(1-methylethenyl)-2-cyklohexen-1-on patří do třídy organických sloučenin známých jako menthanmonoterpenoidy.

Navíc je Carvone keton? Carvone (obr. 11.2) je velmi důležitý monoterpen keton pro chuťový průmysl. S-(+)- Carvone je hlavní složkou kmínového oleje a kopru s vůní připomínající tyto bylinky.

Lidé se také ptají, proč R a S carvone voní jinak?

Obrázek 2: R a S enantiomery karvon . Chiralita karvon se přímo překládá do nesrovnalosti v čich protože několik čichových receptorů ve vašem nose je chirálních a budou registrovat určité enantiomery silněji než jiné. Tím pádem, ( R ) voní karvon jako máta klasnatá a ( S ) voní karvon jako kmín.

Jaké funkční skupiny jsou v Carvone?

Carvone obsahuje a keton a dva alken funkční skupiny. Jeden z alkeny je konjugován s keton (nazývaný konjugovaný enon); jiný alken není konjugovaný.

Doporučuje: