Jak poznáte rozdíl mezi acetaldehydem a benzaldehydem?
Jak poznáte rozdíl mezi acetaldehydem a benzaldehydem?

Video: Jak poznáte rozdíl mezi acetaldehydem a benzaldehydem?

Video: Jak poznáte rozdíl mezi acetaldehydem a benzaldehydem?
Video: Give one chemical test to distinguish between acetaldehyde and benzaldehyde. 2024, Březen
Anonim

Tam je v podstatě karbonylová skupina je přítomný v každém a každém aldehyd molekula. benzaldehyd a acetaldehyd jsou dva příklady z skupina ofaldehydů . Benzaldehyd je aromatická sloučenina, zatímco acetaldehyd je alifatická sloučenina. Tento je hlavní rozdíl mezi benzaldehydem a acetaldehyd.

Jaký chemický test lze v tomto ohledu použít k rozlišení mezi benzaldehydem a acetaldehydem?

benzaldehyd prochází tollensovým činidlem test nebo Stříbrné zrcadlo test ale acetaldehyd toto nepodstoupí test . 1. benzaldehyd reaguje s Tollensovým činidlem, a proto Tollens' oxiduje thealdehyd výsledkem je karboxylátová skupina a formace z sraženina stříbrného kovu.

Kromě výše uvedeného, jak poznáte rozdíl mezi acetofenonem a benzaldehydem? benzaldehyd jako aldehyd redukuje Tollenovo činidlo za vzniku červenohnědé sraženiny Cu2O, ale acetofenon být ketonem ne. acetofenon jako methylketon podléhá oxidaci joditanem sodným (NaOI) za vzniku žlutého ppt. jodoformu. Ale benzaldehyd nereaguje na tento test.

Lidé se také ptají, jak poznáte rozdíl mezi formaldehydem a acetaldehydem?

formaldehyd nemá R skupinu jako jakýkoli jiný aldehyd, místo R skupiny má atom vodíku. formaldehyd je plyn, zatímco jiné aldehydy jsou často v plynné nebo kapalné fázi. formaldehyd má štiplavý zápach, zatímco většina aldehydů má příjemnou vůni.

Dává benzaldehyd test tollens?

Tedy toto test dává pozitivní výsledek foraldehydy. Reakce na benzaldehyd s Tollenovo činidlo Užitečnější je zaměstnat Tollenovo činidlo určující aldehyd spíše než Benediktův test . Je to kvůli Benediktovi činidlo mohou pouze oxidované aldehydy, které jsou alifatické.

Doporučuje: