Jak provádíte vertikální a horizontální analýzu finančních výkazů?
Jak provádíte vertikální a horizontální analýzu finančních výkazů?

Video: Jak provádíte vertikální a horizontální analýzu finančních výkazů?

Video: Jak provádíte vertikální a horizontální analýzu finančních výkazů?
Video: Vertikální analýza 2024, Smět
Anonim

Pro horizontální analýza , srovnáváš jako účty k sobě po určitou dobu – např. účty pohledávka (A/R) v roce 2014 do A/R v roce 2015. Připravit a vertikální analýza , vyberete účet úroku (srovnatelný s celkovým výnosem) a vyjádříte jiné rozvahové účty v procentech.

Podobně, je lepší vertikální nebo horizontální analýza?

Horizontální analýza je užitečné, protože pomáhá společnosti identifikovat trendy a předvídat budoucí výkonnost. Pro vertikální analýza , firma porovnává údaje účetní závěrky za konkrétní období. Při porovnávání údajů ve výsledovce použije firma jako základní částku čisté tržby.

Za druhé, co je příklad vertikální analýzy? A vertikální analýza se používá k zobrazení relativních velikostí různých účtů ve finančním výkazu. Pro příklad , když vertikální analýza se provádí na výkazu zisku a ztráty, zobrazí se číslo tržeb v horním řádku jako 100 % a každý druhý účet se zobrazí jako procento z celkového počtu tržeb.

Jaký je tedy účel horizontální a vertikální analýzy?

Zatímco horizontální analýza sleduje změny v částkách v dolarech ve finančních výkazech společnosti v průběhu času, vertikální analýza prohlíží každou řádkovou položku jako procento základní hodnoty v aktuálním období. (Další informace naleznete v části The Common-Size Analýza účetní závěrky.)

Jaký je rozdíl mezi horizontální a vertikální analýzou finančních výkazů?

Klíč rozdíl mezi horizontální a vertikální analýzou je to? horizontální analýza je postup v finanční analýza ve kterých částky v účetní závěrky za určité časové období se porovnává řádek po řádku, aby bylo možné učinit související rozhodnutí, zatímco vertikální analýza je metoda analýza

Doporučuje: